Big data a big deal?!

Big data, iedereen heeft het erover. Maar wat is dat nu eigenlijk? En is het een hype of een nieuwe manier van denken?

Wat is big data?

De hoeveelheid data die we met z’n allen produceren groeit explosief, omdat alles en iedereen tegenwoordig online is.  Die enorme berg aan digitale gegevens noemen we big data. En informatie is macht. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je op de markt kan inspelen en voorspellen waar voor jouw organisatie de kansen liggen. Vroeger werden beslissingen genomen op basis van een gevoel, nu kun je nu zorgen voor onderbouwing. Je weet wat de trends zijn, je weet wat je klanten willen en je weet hoe je klanten reageren. Ook de opkomst van Internet of Things, objecten die informatie naar elkaar sturen, zorgt ervoor dat er nóg meer nuttige informatie beschikbaar is waar je iets mee kunt.

Het gebruik van big data is absoluut niet nieuw, maar tot voor kort enkel voor de grote organisaties weggelegd. Door de technologische revolutie zijn er nu nog meer data. En, – belangrijker – deze zijn ook gemakkelijker beschikbaar en te analyseren. Nu is het voor elke organisatie haalbaar én bruikbaar. Zo koppelt de VDAB werkzoekenden aan de vacatures op jouw maat. Amazon creëert een persoonlijke homepage met alleen die producten die jij wil. Het bedrijf is zelfs overtuigd dat ze producten kunnen leveren nog voor de klant deze bestelt. En het campagneteam van president Obama kon berekenen welke groep al overtuigd was en hoe ze de twijfelaars konden overtuigen.

Big data zijn op zich is niet nuttig, het is wat je ermee doet. Voor elke goede vraag, bestaat een geschikte combinatie aan data. De uitdaging bestaat erin de juiste vraag te stellen, de data te zoeken, op te schonen, samen te brengen, te analyseren en gericht gebruiken. Veel informatie is openbaar, de analysetools zijn vaak open source en de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar het vergt een serieuze klik in ons denken én de skills om te analyseren. En vergeten we natuurlijk niet dat de data-analyse verantwoord moet zijn én met de privacy-spelregel bewaakt moeten worden.

Big data is a big deal.

Enjoy and be inspired!